A mandala

Eredetileg a buddhista és a hindu meditációs gyakorlatok geometrikus ábráinak neve, de egymástól függetlenül a világ számos pontján, sok ősi kultúrában is kialakultak, pl. az amerikai indiánoknál vagy az ausztrál őslakosok körében. Fő formája a kör és a négyzet.

Kozmikus szimbólum: a kör a természet teljességét, az örök körforgást és a szellemiséget, a négyzet az anyagi világot, a stabilitást, a mozdulatlanságot, összességében a kettő együtt a világ teljességét, a makro- és mikrokozmoszt jelképezi. Színeivel érzelmeket kapcsol hozzá.

Mindig van egy központ és egy tengely, mely a világtengely és az isteni erő központját szimbolizálja. A középpont mindig fix, minden körülötte mozog, csakúgy mint a föld és középpontja.

A meditáció része a mandala megalkotása is, mely az elmélyülés fontos szakasza, de nem csak készíteni lehet, hanem szemlélni, felidézni, vagy akár álomban spontán emlékezni rá.

Szemlélése közben a meditáló a látott forma segítségével tudja tudatát szilárdan tartani. A mandala az alkotó és/vagy a szemlélő fókuszálását, legmagasabb tudatállapotának kifejezését szolgálja. A mandala segít helyreállítani az emberben a dolgok ideális értelmét és rendjét.

C. G. Jung pszichológus munkásságában fontos szerepet kapott a mandala, az emberi psziché felfedezésére alkalmas eszköznek vélte, a psziché szimbólumának tartotta. Hamvas Béla szerint a mandala a világ képének rajza, mely a lét értelmét hordozza (Scientia Sacra).

Mandala tetoválások

A mandala alapvető formáinak jelentése:
Pont: egység
Kör: szellemiség, természet rendje, körforgás, kortalanság
Négyzet: anyag, mozdulatlanság, stabilitás, egyensúly
Csúcsán álló négyzet: labilitás
Spirál: örvénylés, dinamizmus
Háromszög (oldalán álló): férfiasság, kreativitás
Háromszög (csúcsán álló): nőiesség, intuíció
Csillag: tökéletesség, egyensúly

A mandala színeinek jelentése:
Fehér: nyugalom, tisztaság, gyász,béke, isteni szín
Fekete: világűr, titok, újjászületés, alázat, gyász
Sárga: nap, melegség, fogékonyság, bölcsesség
Narancs: nap, boldogság, alázatosság, lendület
Piros: nemiség, termékenység, vér, szerelem, hatalom
Kék: tenger-ég színe, harmónia, nyugalom, végtelenség
Zöld: tavasz, természet, növekedés, bizalom, gyógyulás, nyugalom
Barna: alázat, természet, szerénység, föld
Szürke: hűség, lelki gyógyulás, semlegesség
Lila: mértékletesség, bölcsesség, intelligencia, várakozás

Tetoválásnak is gyönyörű, a mandala nézegetése is egy formája a meditációnak, segíti a koncentrációt, pihenteti a szellemet, érzelmeinket lenyugtatja, gyógyítólag hat lelkünkre. Minden mandala más, és akár ugyanaz a forma mindenkinek mást mond, így olyat válasszunk, ami megérint, közel áll hozzánk.

A testrész kiválasztásánál, a felhelyezésnél vegyük figyelembe, hogy azokon a felületeken lesz igazán hatásos, ami egyébként is kör formájúak, mint például a váll, könyök, térd, vagy ahol az egész mandala egy nézőpontból látszik.

Kulcsszavak: intuíció, rend, meditáció, lélek, fókusz, világegyetem, egyensúly, nyugalom
Kapcsolódó szimbólumok: kör, négyzet, spirál, enzo, jin-jang