Az unikornis

Unikornis, magyarul egyszarvú. Mitikus állat, amely leginkább egy fehér lóra hasonlít, de őzlábakkal és oroszlánfarokkal, a homlokán pedig egyenes, spirálisan csavart szarvval.

Az unikornis a tisztaság, az ártatlanság, és a remény örök szimbóluma. A harmónia, a bölcsesség, a titokzatosság és a misztikum megszemélyesítője. Viselőjének segít megkülönböztetni a jót a rossztól, biztonságot és szellemi inspirációt nyújt.

Unikornisok

Már az ókori írok is említést tesznek hasonló lényekről. Arisztotelész, Plinius és Aelianus szerint valóban élő állat, amely Indiában honos. Sokan és sokfélét állítanak róla, Ctesias egy antilopfajtát jelöl meg, és „vadon élő szamárként” emlegeti, Strabo szerint a Kaukázusban szarvasszerű fejű lovak voltak. Egy az egyszarvúhoz (profilból) nagyon hasonló bika gyakori motivum az Indus-völgy civilizációjának magas társadalmi rangot jelölő pecsétjein (Mohendzsodároi leletek, i.e. 2500 – i.e. 2000), Perzsiában pedig szárnyas őstulkokat (egyszarvúakhoz hasonlatos állatokat) ábrázoltak egy reliefen (szárnyas auroch, i.e. 510, Dáriusz palota Susa). Egyes utazók, például Katte, Rüppell, Fresnel Müller, akik a Fokföldről, illetve Numíbia irányából haladtak előre Afrika belsejébe, állítólag egyszarvút ábrázoló sziklarajzokat találtak.

Az ókori eredetű hiedelmek szerint az unikornis szarvának pora minden méreg hatását közömbösíti, de az állatot csak úgy lehet elfogni, ha egy szűz leányt ültetnek le útjába, aki előtt az letérdel, majd ölébe hajtja a fejét. (Innentől foga persze már levadászható. Az sem elhanyagolható, hogy ha a leány esetleg mégsem szűz, az unikornis felökleli a szarvával.)

Különösen a középkorból maradt fenn sok ábrázolása; kedvelt volt címerállatként is. Az egyszarvú Skócia nemzeti állata, már a XII. század óta használják címertani jelképként.

A szűziességnek, vagy Szent Jusztiniának is jelképe. Az egyszarvúval ábrázolás a szüzesség, a tisztaság, avagy Mária szimbóluma volt, a vadászat az unikronisra pedig Krisztust jelképezte.

Több középkori uralkodó kincstárának volt megbecsült darabja egy egyszarvú-szarv – ezekről később kiderült, hogy nem a mondabeli állatnak, hanem egy tengeri emlősfajnak, a narválnak az agyara, amit a vikingek adtak el nekik igen magas áron (időnként egy kastély értékének megfelelő összegért).

Kapcsolódó szimbólumok: Szűz Mária, Krisztus, mérleg, bika, szárny, toll, hullám, szivárvány, ló
Kulcsszavak: tisztaság, ártatlanság, remény, harmónia, bölcsesség, titokzatosság, misztikum