A pontosvessző (semicolon tattoo)

Vajon létezik széles e földön olyan ember, akinek még sosem jutott eszébe a halál, vagy az öngyilkosság, aki nem volt búskomor, lehangolt, depressziós? Ha létezik ilyen emberszerű lény, az vagy a világ legoptimistább, legszerencsésebb embere, vagy robot.
Pontosvessző
Nem áll szándékomban mély depressziós cikket írni, csak szeretnék rávilágítani arra, hogy igenis mindenki más, mindenki másképp dolgozza fel, éli meg a problémákat. Ha empátiával fordulunk a másik felé, akkor a legkisebb jel vagy jelzés is segíthet: ilyen a „;” vagyis a pontosvessző.

Nem egy aktuális divatirányzat pontosvesszőt tetováltatni, csupán egy jelzés, hogy valamikor, valahol elakadtunk, de még nincs vége az életnek (a mondatnak); van még tovább, lehet másképp, folytathatjuk.

(A pontosvesszőt manapság már ritkábban használjuk, eredetileg olyan összetett mondatoknál alkalmazható, ahol az író akár le is zárhatná a mondatot, de inkább folytatja egy másik mondatrésszel, ami akár különállóan is értelmes lehet.)

2013 áprilisában Amy Blueul alapította a The Semicolon Tattoo Project-et (a pontosvessző tetoválások programját), amikor elvesztette édesapját, akihez nagyon közel állt, és emiatt önmaga is érzelmi hullámvölgybe került. Eredetileg a szuicid (öngyilkosságra hajlamos) embereket szerette volna támogatni azzal, hogy létrehoz egy csoportot, hogy érezzék, nincsenek egyedül.

A felhívásban kezdetben nem tetoválást, csak tollal, ceruzával, testünkre bármivel felrajzolt pontosvesszőt és annak a fotóját kérte, hogy feltölthesse, megoszthassa. Így akart reményt és szeretetet kínálni azoknak, akik mentális betegségekkel, öngyilkos gondolatokkal, függőségekkel, önsérülésekkel küzdenek.

Később a siker láttán, egyre többen végleges formába öntötték, feltetováltatták magukra a pontosvesszőt, mert mint egy mantra, a nehéz periódusokban erős támasz lehet.

„Az író te magad vagy, és a mondat az életed – te döntöd el, befejezed, vagy írod tovább.” Amy Blueul

Egyre többen azok is magukra varratják a jelet, akiknek hozzátartozójuk, barátjuk szenved, vagy szerencsés kívülállóként csak szimpatizálnak a mozgalommal, így fejezik ki együttérzésüket.

Az előítéletek helyett sokszor ennyi, ilyen apró kis jel is elég.


A 13 Reasons Why című Netfix sorozat részlete

Kapcsolódó szimbólumok: ouroboros, enso, jin-jang, végtelen jel

Pontosvessző
Pontosvessző – A történetemnek még nincs vége – My story isn’t over yet